Selecteer een pagina

Modernisering scheepsbruggen

Effectieve herinrichting volgens ergonomische richtlijnen

De meeste schepen voor beroepsvaart gaan meer dan vijfentwintig jaar mee. In de loop van zo’n periode worden op de scheepsbrug diverse nautische informatie-, communicatie en bediensystemen geïntroduceerd of vernieuwd. Gevolg is dat er op een gegeven moment te weinig ruimte is om alle apparatuur te plaatsen en dat het steeds lastiger wordt om overzicht te houden. Om die reden worden wij door rederijen en werven regelmatig gevraagd om de scheepsbrug te ‘restylen’ naar de huidige maatstaven. Hierbij worden de verschillende elementen logisch(er) ingedeeld en de gezagvoerder en andere gebruikers krijgen voldoende ruimte om effectief hun taken uit te voeren. Uiteraard met inachtneming van alle richtlijnen op het gebied van ergonomie en human factors.

Taakanalyse en eerste 2D-ontwerp

Om tot een goed ontwerp te komen, is het belangrijk om je goed in te leven in het specifieke gebruik van het schip. Hiertoe voeren we altijd een taakanalyse uit. Welke taken vinden er naast de primaire stuur- en navigatietaken nog meer plaats? Hieruit kun je filteren welke informatie-, communicatie en bediensystemen frequent, minder frequent of incidenteel worden gebruikt. Daarmee maak je in 2D de eerste logische indeling die je voorlegt aan de eindgebruikers. Zij voorzien je vervolgens van de juiste input voor de vervolgstap.

Uitwerking tot 3D-functioneel ontwerp

Vervolgens werk je het ontwerp in 3D verder uit, waarbij je onder andere rekening houdt met antropometrie, zichtlijnen naar buiten, reikafstanden en plaatsing van primaire en secundaire apparatuur. Van de ontwerpen kunnen we naast de gebruikelijke 3D-tekeningen ook virtuele of fysieke mock-ups (modellen) bouwen, waarmee de eindgebruikers meer gevoel krijgen bij het ontwerp in de praktijk.

Resultaat

Met de uiteindelijke 3D-ontwerptekeningen kunnen de werven en leveranciers de modernisering realiseren. Deze fase wordt door ons vaak begeleid zodat er geen interpretatieverschillen kunnen ontstaan over het ontwerp.

Verantwoordelijkheid

Bij projecten als hierboven omschreven is Jorrit als projectleider verantwoordelijk voor de visie, begeleiding, uitvoering, borging en toetsing van de ontwerpen.