Selecteer een pagina

Ontwikkeling verkeersmanagementcentrale, Noord-Holland

Managen van verschillende verkeersstromen

Provincie Noord-Holland bedient sinds 2019 bruggen en sluizen vanaf weg- en waterhuis de Langebalk in Heerhugowaard. Maar eigenlijk is het meer dan het bedienen van bruggen en sluizen. In een drukke provincie als Noord-Holland ben je er niet alleen voor het scheepvaartverkeer, maar maak je als operator voortdurend een afweging tussen verschillende verkeersstromen. Een verkeersmanagementcentrale dus. Provincie Noord-Holland vroeg bij de allereerste ideeënfase al om te helpen bij het ontwikkelen van een visie op de nieuwe centrale, waarbij mens, organisatie en techniek elkaar moeten versterken voor een soepele afwikkeling van het weg- en scheepvaartverkeer.

Visie op bezetting, inrichting en opleiding

Op deze vraag ontwikkelden wij, samen met het projectteam en de eindgebruikers, een visie op de nieuwe centrale. Hierin zijn diverse vragen meegenomen en de eerste contouren voor de afstandsbediening geschetst. Een greep uit de belangrijkste onderwerpen: hoeveel mensen zijn er nodig voor het hele areaal? Over welke functionaliteiten moet het gebouw beschikken? Hoe ga je van brugbediening naar verkeersmanagement? Hoe vindt de werkverdeling en samenwerking plaats? Hoe breng je de brug in beeld met camera’s, zodanig dat de bedienaar snapt waar hij naar kijkt? Welke informatie- en bedienmiddelen zijn nodig om het werk veilig en vlot uit te voeren? Hoeveel werkplekken heb je nodig en hoeveel vloeroppervlakte?

Van visie tot functioneel ontwerp

Met de visie als leidraad zijn de verschillende onderwerpen, zoals benodigd vloeroppervlak en vloerindeling, werkplekontwerp, werkprocessen, camera-presentatie, informatiemiddelen, werkplekken en inrichting in overleg met de eindgebruikers uitgewerkt tot een functioneel ontwerp. Op basis hiervan heeft de architect (Gertrud Topper) het gebouw inside-out ontworpen en zijn de werkplekken gerealiseerd.

Er is een definitieve centrale gerealiseerd waar de operators veilig, vlot en comfortabel een hoogwaardige service leveren aan de verschillende verkeersstromen in de provincie.

Resultaat

Er is een definitieve centrale gerealiseerd waar de operators  veilig, vlot en comfortabel een hoogwaardige service leveren aan de verschillende verkeersstromen in de provincie. Na de realisatie heeft Jorrit met een aantal collega’s de nieuwe bedienaars opgeleid in de werkprocessen, het gebruik van de systemen en het waarnemen op de camerabeelden.

Verantwoordelijkheid

Tijdens de aanbesteding en realisatie van dit project was Jorrit verantwoordelijk voor de visie, uitwerking, begeleiding, borging en toetsing van de gerealiseerde ontwerpen. Dit deed hij onder de vlag van vhp human performance.

Gloednieuwe bedieningscentrale moet brugwachtershuisje overbodig maken – NH Nieuws