Selecteer een pagina

Ontwikkeling nieuwe interface brugbediening, Zuid-Holland

De ontwikkeling van een toekomstbestendige interface

Zuid-Holland was één van de eerste provincies die ervoor koos om een groot aantal bruggen op afstand te bedienen, en met succes. Maar met de toenemende drukte op de vaarwegen en daarmee het toenemende belang van een vlotte en veilige afwikkeling van het scheepsverkeer werd het na verloop van tijd noodzakelijk om alle informatie-, communicatie- en bedienmiddelen weer eens onder de loep te nemen. Aan ons de uitdaging om het proces van aanmelding door de schipper, toewijzing van de brug door de coördinator en uitvoering van de brugdraai toekomstbestendig te maken. Wij gaven daarop invulling aan een nieuwe gebruikersinterface en werkten deze uit tot een clickable prototype.

Analyse en inventarisatie

Om het ontwerp naadloos te laten aansluiten op het primaire proces is er een analyse gemaakt van de taken en werkprocessen die de coördinator en de bedienaar met de huidige bedieningsinterface uitvoeren. Hierna hebben we bij de eindgebruikers de eisen en wensen geïnventariseerd voor de nieuwe interface. Op basis hiervan zijn de eerste schetsen gemaakt, voor zowel de interface van de coördinator als van de bedienaar. Daarbij is veel zorg besteed aan de volgorde van het werkproces, de prioritering en positionering van de verschillende informatie- en bedienelementen en de navigatie binnen de interface. Met deze schetsen zijn we terug naar de eindgebruikers gegaan en hebben we input opgehaald voor verdere detaillering.

Uitwerking tot een clickable prototype

Met onze analyse en inventarisatie als leidraad zijn de verschillende schetsen verder uitgewerkt en hebben we een clickable prototype gemaakt waarmee de eindgebruikers veelvoorkomende en kritieke scenario’s konden uitvoeren.

Om het ontwerp naadloos te laten aansluiten op het primaire proces is er een analyse gemaakt van de taken en werkprocessen die de coördinator en de bedienaar met de huidige bedieningsinterface uitvoeren.

Resultaat

Het door ons ontworpen prototype geeft de softwareontwikkelaar zeer concrete richtlijnen waarlangs zij de user interfaces, met alle functionele specificaties, kunnen realiseren. In plaats van een dik pak papier kan de softwareontwikkelaar voortborduren op de geteste ontwerpen. Dat scheelt tijd en geld, maar voorkomt bovenal kritieke weeffouten in de realisatie van het ontwerp. De nieuwe interfaces zullen gebruikt worden in de Slimme Centrale in Delft. De centrale voor integraal verkeers-, scheepvaart- en incidentmanagement die op dit moment in ontwikkeling is.

Verantwoordelijkheid

Tijdens dit project was Jorrit als projectleider verantwoordelijk voor de analyse, inventarisatie, begeleiding en toetsing van het clickable prototype. Dit deed hij namens vhp human performance.